U Srbiji obavezan energetski pasoš za nove automobile!

Od 24. decembra svaki novi automobil koji se prodaje u Srbiji moraće da ima takozvani energetski pasoš, sa podacima o njegovoj potrošnji i emisiji ugljen dioksida, najavio je pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.

Kako je objasnio, postavljanje ove zvanične oznake ekonomičnosti obaveza je svakog prodavca vozila, a odnosi se samo na nove automobile. Podaci će biti na levom bočnom prednjem staklu ili najdalje pola metra od vozila, prenosi bizportal.

Koković je naveo da je energetski pasoš za vozila deo obaveza Srbije u sklopu pregovaračkog procesa za pristupanje Evropskoj uniji. On je najavio da će na internet sajtu Agencije biti objavljena javna lista najekonomičnijih modela automobila koji se prodaju u Srbiji kako bi se prodavci nadmetali po tim kriterijumima.

– Nova obaveze ne bi trebalo da utiče na cenu automobila, ali utiče na svest kupaca i njihovu želju da se voze automobili koji manje troše goriva i manje zagađuju. Ne postoji tendencija da se na ovaj, ili sličan način, uređuje oblast uvoza polovnih vozila – dodao je Koković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор