Bundesrat usvojio novi zakon o useljavanju stranaca

Drugi dom nemačkog saveznog parlamenta, Bundesrat, u petak je usvojio novi zakon koji olakšava useljavanje stranih radnika, a koji je Bundestag izglasao još prošlog meseca, nakon čega više nema prepreka da nova pravila i stupe na snagu, javlja investitor.

Između ostalog, novi zakon uvodi takozvanu „kartu šansi“, koja predstavlja sistem bonus poena pri apliciranju za useljenje, kao što je poznavanje jezika, radno iskustvo, starost i veza sa Nemačkom. Poput sličnog sistema u Kanadi, nosioci ove karte neće morati unapred da „rezervišu“ radno mesto u Nemačkoj, već će im biti odobren boravak u trajanju od jedne godine, tokom koje će moći sami da traže i pronađu posao. Takođe, ekspertima IT sektora čak neće biti potrebna ni diploma fakulteta da bi se zaposlili, ukoliko mogu da dokažu svoju stručnost.

Tokom rasprave u Bundestagu, podršku ovom zakonu su tražili aktuelni ministri u vladi kancelara Olafa Šolca. Tako je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer poručila da je novi zakon prvi korak ka privlačenju najbolje radne snage u Nemačku, pod uslovima međunarodne konkurencije

Ministar privrede Robert Habek je tada ponovio da svuda u nemačkoj privredi nedostaju kvalifikovani radnici, a da je upražnjeno čak 600.000 radnih mesta jer „jednostavno nema ljudi“.

I ministar rada Hubertus Hajl je poručio da je useljavanje stranih radnika u interesu Nemačke, opisavši novi zakon kao „istorijski“, jer će sprečiti da “deficit radne snage trajno prikoči privredni rast“.

Novi Zakon reguliše i druga pitanja koja su do sada otežavala zapošljavanje kvalifikovanih radnika, poput olakšica za mlade koji se obrazuju uz rad ili putuju na obuku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор