Nemačka uklonila prepreke za masovni uvoz medicinara

Nemačke bolnice muče muku sa hroničnim nedostatkom radnika, pa ne čudi što ta zemlja iz godine u godinu sve više olakšava procedure za useljavanje stanih stručnjaka, pogotovo medicinara iz balkanskih zemalja.

U Nemačkoj je trenutno u završnoj fazi proces usvajanja novog Zakona o useljavanju stranih stručnja, koji će dodatno relaksirati pravila za uvoz radne snage. Takozvana „kartu šansi“, predstavlja sistem bonus poena koji se prikupljaju pri apliciranju za useljenje. Nosioci ove karte više neće morati unapred da imaju obezbeđeno radno mesto u Nemačkoj, već će im biti odobren boravak u trajanju od jedne godine, tokom koje će moći sami da traže i pronađu posao.

Plate i bolji uslovi rada glavni su razlozi što naši medicinski tehničari odlaze na rad u Nemačku, gde sve lakše dolaze do posla. Prema zvaničnim podacima, oko dve trećine diploma priznatih u Nemačkoj upravo je iz ove branše koja ima stalnu potrebu za zapošljavanjem negovatelja, bolničara i medicinskih sestara.

U prednosti su svakako visoko obrazovani i obučeni radnici koji znaju nemački jezik, ali medicinske sestre imaju veće mogućnosti da biraju, budući da je ovaj profil tražen i u bolnicama, ustanovama za brigu o zdravlju, staračkim domovima, banjama i slično, navodi bizinfo.

U Srbiji radi mnogo posredničkih agencija koje medicinarima nude kompletnu administrativnu podršku, a neke čak navode i da znanje jezika nije glavni uslov, budući da su mnogi nemački poslodavci spremni da finansiraju takvu vrstu edukacije.

Prema nekim podacima, u dijaspori živi dva miliona Srba, a najviše ih je u Nemačkoj. Veliki broj naših radnika je krenulo put Nemačke počev od 2016. godine i stupanja na snagu izmenjenih zakonskih propisa koji su olakšali uvoz radne snage, a najviše iseljenih stručnjnaka upravo je iz oblasti medicine.

Kao glavni razlog za odlazak naših medicinara u Nemačku je znatno viša plata nego kod nas, a koja iz godine u godinu raste u skladu sa tamošnjim propisima. Plate za medicinsku sestru trenutno se u proseku kreću od 1.600 do 4.400 eura, dok plata glavne sestre ide do 7.000 eura. Ukoliko pogledamo listu najčešćih poslova na kojima su naši ljudi sa završenom medicinskom školom angažovani, mesečna zarada je daleko viša nego kod nas.

Prema listi „paylaba“, plate medicinara u Nemačkoj se kreću od 1.500 eura pa na više, a najtraženija zanimanja su: medicinska sestra (1.600 – 4.400 eura), glavna sestra (2.000 – 6.800), bolničar (1.700 – 5.000), zdravstveni asistent (1.500 – 4.100), lični asistent za negu (1.650 – 2.850), pomoćnik za ishranu (1.500 – 4.300), laborant (1.800 – 4.000 eura).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор