Kragujevac uklanja 12 najvećih divljih deponija

Kragujevac je jedna od 30 lokalnih samouprava sa kojima će Ministarstvo za zaštitu životne sredine ove godine zajednički finansirati projekte prevencije i sprečavanja nelegalnog odlaganja otpada. Ministarstvo će obezbediti 80 posto sredstava, a ostatak Kragujevac, prenosi infoKG.

Sa projektom „Za čistiji Kragujevac“, u okviru kog je predviđeno čišćenje 12 najvećih divljih deponija na teritoriji grada, Kragujevac je uspešno konkurisao kod Ministarstva zaštite životne sredine i dobio 1.216.000 dinara. Tako će na lokaciji Metino brdo biti pokrenut pilot projekat uklanjanja divlje deponije i pošumljavanja, kako bi se sprečilo ponovno nagomilavanje otpada.

Inče, pored Kragujevca, sredstva Ministarstva zaštite životne sredine dobili su i: Nova Varoš, Vršac, Užice, Sombor, Velika Plana, Žabalj, Kladovo, Kruševac, Arilje, Tutin, Bački Petrovac, Plandište, Žitište, Novi Sad, Ražanj, Lebane, Lazarevac, Obrenovac, Niš, Senta, Merošina, Aleksinac, Odžaci, Kula, Prijepolje, Vladimirci, Bela Palanka, Svrljig i Bačka Palanka.

Tim povodom, ministarka Irena Vujović je istakla da, zajedno sa lokalnim samoupravama, Ministarstvo zaštite životne sredine nastavlja da uklanja divlje deponije i bori se za čistiju životnu sredinu, što je strateški cilj Vlade Srbije.

Ona je navela da je u prethodne dve godine uklonjeno 730 divljih deponija, od ukupno oko 3.500, koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, i objasnila da su sada potpisani ugovori za čišćenje još 170 ovakvih lokacija u 30 lokalnih samouprava.

– Akcija će trajati do 15. septembra, za šta je Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80 posto troškova, dok ostalih 20 posto obezbeđuju gradovi i opštine. Ove lokacije ćemo obilaziti kako bismo se uverili u to kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih – rekla je ministarka i pozvala izabrane lokalne samouprave da se jave Ministarstvu kako bi dobile kamere za nadzor, budući da je izuzetno važno sprečiti ponovno nastajanje nelegalnih deponija.

Takođe, Vujovićeva je apelovala na opštine i gradove da obezbede stalan terenski nadzor njihovih inspekcija i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji ponovo budu odlagali otpad na očišćenim lokacijama.

– Očekujemo od lokalnih samouprava da se i same potrude da očiste divlja smetlišta, a Ministarstvo i Vlada Srbije će se truditi da grade neophodnu zelenu infrastrukturu. Već širom Srbije kreće izgradnja regionalnih i reciklažnih centara i transfer stanica, a onda nas očekuje zatvaranje nesanitarnih deponija, koje su korišćene prethodnih 30-40 godina – najavila je Vujovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор