Ove godine subvencionisana kupovina 625 eko vozila

U ovoj godini Srbija je subvencionisala kupovinu ukupno 625 novih električnih i hibridnih vozila, što je znatno više u odnosu na 2020. i 2021. godinu, kada je takvu subvenciju iskoristilo 112 i 446 građana.

Ministarstvo zaštite životne sredine treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu novih električnih ili hibridnih vozila. Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Republike Srbije za svaku godinu, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenje životne sredine.

Ove godine pravo na takvu subvenciju mogli su da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji su podneli zahtev do 31. oktobra, a iznos subvencije se kretao od 250 do 5.000 eura u zavisnosti od vrste vozila, navodi agencija RINA.

Iako je u ovoj godini za subvencije opredeljen najveći iznos do sada, potražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo izdvojilo iz budžeta dodatna sredstva kako bi podržalo sve građane zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivih vozila je od velikog značaja za smanjenje zagađenja od saobraćaja. U našoj zemlji broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu, čemu doprinose i državni podsticaji koji se najavljuju i za sledeću godinu, usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridna vozila).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор