Plantaža u Nemačkoj ove godine imala dve berbe jabuka

Na jednoj plantaži u zapadnoj Nemačkoj ove godine su dva puta obrane jabuke, zahvaljujući solarnim panelima koji su voćnjaku obezbeđivali hladovinu i proizvodili obilje struje tokom proteklog neobično toplog leta.

Kristijan Nahtvej, vlasnik organske plantaže u Gelsdorfu, na sat vremena vožnje od Kelna, kaže da se ideja sastoji u tome da se voćnjak zaštititi bez smanjenja raspoloživih površina za uzgoj i održavanje proizvodnje, a sem toga, na istom zemljištu se proizvodi i struja.

Veliki solarni sistemi na obradivim površinama postaju poslednjih godina sve popularniji u Evropi i Severnoj Americi, jer poljoprivrednicima omogućavaju da maksimalno iskoriste površine koje obrađuju, ali i da obezbede još jedan izvor prihoda, prenosi Agrosmart.

Ipak, nije lako uspostaviti pravu kombinaciju useva i solarne energije, s obzirom na to da su moderne sorte voća prilagođene određenim uslovima uzgoja, pa svaka promena može da poremeti ravnotežu, na neki način ošteti voće i napravi gubitke poljoprivredniku.

Zbog toga Nahtvei sarađuje sa istraživačima kako bi ustanovio koje sorte jabuka najbolje uspevaju pod solarnim krovom, kao i koje vrste krovova su najbolje za voćnjak, pa su zato neka stabla prekrivena samo konvencionalnom mrežom za zaštitu osetljivih useva od grada.

Nakon poređenja, stručnjak za poljoprivredne usluge pokrajine Rajna-Palatinat, Jurgen Cimer, kaže da su jabuke uzgajane ispod solarnih krovova ove godine bile nešto manje slatke od onih ispod protivgradnih mreža. Međutim, tokom žege koja je 24. jula pogodila region, do 18% otkrivenog voća je zadobilo opekotine od sunca, ali ne i jabuke zasenčene solarnim panelima.

– Potrebne su nam najmanje dve do tri pune godine da zabeležimo sve vremenske uslove koji se mogu pojaviti i pogledamo prinos i boju koju proizvode različite sorte drveća – napominje Zimer.

Istraživači se nadaju da će ispitivanja pokazati da voćke dobro uspevaju pod solarnim panelima, a to bi moglo pomoći da se spreči nadmetanje proizvodnje obnovljive energije i poljoprivrede, odnosno da se pokaže da se obnovljiva energija može proizvoditi na poljoprivrednim površinama.

Nahtvei kaže da bi solarnu električnu energiju proizvedenu na farmi mogao da koristi za napajanje sopstvenih objekata i mašina, ali da za početak planira da strujom obezbedi desetine obližnjih kuća.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор