U 2021. rekordna trgovinska razmena Srbije i Nemačke

nemacka i srpska zastava

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je prošle godine rekordan iznos od 7,6 milijardi eura, što je za 25 procenata više nego u 2020. godini, naveo je predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Milan Grujić.

– Važno je da imamo pravnu sigurnost i apsolutnu posvećenost vlade, premijera i predsednika, kako bi nastavili sa ulaganjem i imali prihvatljivu atmosferu za poslovanje – izjavio je Grujić u Berlinu tokom učešća srpske delegacije, predvođene premijerkom Anom Brnabić, na Samitu Berlinskog procesa, prenosi agencija Tanjug.

Grujić je tom prilikom podsetio da u Srbiji posluje oko 900 kompanija sa nemačkim kapitalom, a da Nemačko-srpska privredna komora broji više od 400 članica, među kojima je početkom ove godine sprovedena anketa.

– Ono što je proizašlo iz te ankete kao rezultat je da bi više od 95 posto ispitanih firmi koje su uložile u Srbiju ponovo ulagalo i nastavilo sa ulaganjem u našu zemlju, tako da je ambijent pozitivan – rekao je Grujić i poručio da su sve investicije koje se trenutno sprovode u Srbiji planirane ranije i da je najvažnije da niko nije odustao.

On je istakao da su predstavništva nemačke privrede i bilateralne komore „lokomotiva“ koja unapređuje ekonomsku saradnju. S tim u vezi Grujić je podsetio i na, kako je rekao, veoma bitnu nemačku incijativu za uključenje malih i srednjih preduzeća iz Srbije i regiona u lance dobavljača nemačkih i evropskih kompanija.

– To se trenutno dešava osmi put po redu. Sastanak će biti održan početkom decembra i nama je izuzetno drago što je više od 50 nemačkih kompanija prijavilo svoje učešće i izrazilo spremnost da upozna kompanije iz Srbije i Zapadnog Balkana koje žele da se uključe u lanac dobavljača – najavio je Grujić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор