Spoljnotrgovinska razmena Srbije prošle godine 50,2 mlrd. €

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2021. godini iznosila je 50,2 milijarde eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 25,5 procenata, saopštio je Republički zavod za statitisku (RZS).

Kako je navedeno, izvoz robe je imao vrednost od 21,6 milijardi eura, ili za 26,8 posto više međugodišnje, dok je uvoz bio u vrednosti od 28,6 milijardi eura, ili za 24,6 posto više. Deficit ukupne razmene iznosio je 6,9 milijardi eura, što u poređenju sa prethodnom godinom predstavlja povećanje od 18,2 posto.

Izraženo u dolarima, trgovinska razmena Srbije je u 2021. iznosila 59,3 milijarde dolara, ili za 29,8 posto više međugodišnje, pri čemu je vrednost izvoza bila na nivou od 25,5 milijardi dolara (rast od 31,1%), a uvoza 33,7 milijardi dolara (rast od 28,8%). U ukupnoj razmeni, deficit je iznosio 8,2 milijarde dolara, što je međugodišnji rast od 22,3 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prošloj godini 75,6 procenata i veća je od pokrivenosti u godini koja joj je prethodila, kada je bila na nivou od 74,3 posto, prenosi agencija Tanjug.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Sa zemljama članicama Evropske unije (EU) realizovano je 60,3 posto ukupne razmene, dok su na drugom mestu zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbija ima suficit razmene od 2,5 milijardi dolara i koji je uglavnom rezultat izvoza nafte i naftnih derivata, žitarica i proizvoda od njih, gvožđa i čelika, električnih mašina, aparata i pića.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор