Nemačka obezbeđena sa hranom do aprila 2023.

U Nemačkoj je obezbeđeno snabdevanje namirnicama do kraja prvog tromesečja sledeće godine, poručio je u izjavi za „Zidojče cajtung“ Klaus Jozef Luc, predsednik poljoprivrednog koncerna „Bajva“, a prenosi agencija Tanjug.

Međutim, on je upozorio da to ne znači da će svih prehrambernih proizvoda uvek biti na raspolaganju. Naime, osnovnih namirnica moglo bi biti nedovoljno i mogle bi biti skupe, naglasio je Luc koji je i predsednik Komore za industriju i trgovinu Minhena.

– Obustava isporuka gasa imala bi teške posledice po proizvodnju namirnica. Bez gasa nema ni amonijaka i nema proizvodnje đubriva. Takođe, i proizvodnja osnovnih namirnica kao što su meso, mleko i sir bila bi ugrožena, jer se gas koristi i za pasterizaciju – rekao je Luc.

Prema njegovim rečima, prelazak na naftu kao energent ne bi tako lako mogao da se sprovede, kao ni brzi prelazak na gas iz Holandije ili Norveške. On je naglasio da je jeftina energija bila osnova blagostanja Nemačke i podsetio da je politika do sada tražila od proizvođača da u proizvodnji koriste gas.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор