Zbog klimatskih promena Nemačka godišnje gubi 6,6 mlrd. €

U poslednje dve decenije Nemačka je zbog ekstremnih vrućina, suša i poplava izazvanih klimatskim promenama godišnje u proseku gubila najmanje 6,6 milijardi eura (6,69 milijardi dolara), a nekih godina ta je šteta iznosila i nekoliko desetina milijardi.

Ovo pokazuju rezultati nedavne studije kompanije za ekonomska istraživanja „Prognos“, objavljene u trenutku kada se vlasti širom Evrope bore da stave pod kontrolu ogromne šumske požare, sa stotinama smrtnih slučajeva, za koje naučnici kažu da su izazvani porastom globalnih temperatura usled klimatskih promena.

Nemačka ministarstva ekonomije i životne sredine citirala su rezultate ove studije koja pokazuje da su poplave u saveznim državama Rajna-Palatinat i Severna Rajna-Vestfalija 2021. godine nanele štete veće od 40 milijardi eura, a u kombinaciji sa vrelim letima 2018. i 2019. godine ukupni gubici se procenjuju na čak 80 milijardi eura.

Naime, tokom 2018. i 2019. godini nemačke šume i poljoprivreda su pretrpeli štetu od 25,6 milijardi eura usled toplotnih talasa i suše, kao i još devet milijardi eura zbog niže produktivnosti radnika u industriji i trgovini, takođe zbog negativnih klimatskih promena.

Autori ovog istraživanja navode da bi procene šteta iz 2000. godine mogle biti još i veće zbog pojedinačnih događaja koji još nisu ispitani i efekata koji se ne mogu meriti, poput uticaja na zdravlje i posledice po biološku raznovrsnost, prenosi agencija Rojters.

Prema rečima nemačke ministarke životne sredine Štefi Lemke, brojke iz studije su alarmantne, zbog čega je poručila da će Nemačka više ulagati u zaštitu klime i adaptaciju, kako bi što bolje zaštitila svoje stanovništvo.

S obzirom na to da je za cilj proglasila da do 2045. godine zemlja bude neutralna po pitanju emisija ugljen dioksia, nemačka vlada pojačava napore u zaštiti klime sa dalekosežnim reformama u komunalnom sektoru, industriji, građevinskom sektoru, transportu i poljoprivredi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор