Trstenik dobio modernu sanitarnu deponiju

U Trsteniku je privedena kraju i druga faza projekta sanacije i rekultivacije gradske deponije, pa se sav prikupljeni otpad sada odlaže na propisan i ekološki prihvatljiv način, prenosi agencija Tanjug.

Kako je objasnila predsednica Opštine Trstenik Milena Turk, u prvoj fazi projekta je izgrađeno postrojenje za tretman otpadnih voda, vredno 150.000 franaka, koje je donirala Švajcarska. Postrojenje je energetski autonomno, s obzirom na to da za rad koristi deponijski gas.

– Radovi su vredni 65 miliona dinara i u potpunosti ih je finansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Predviđeno je da nam ova sanitarna kaseta bude na raspolaganju do izgradnje Regionalne deponije u Kraljevu. U međuvremenu pripremamo projektnu dokumentaciju kako bi dobili transfer dvorište i mogli da razvrstavamo otpad za Regionalnu deponiju – kaže Turk.

Ona je dodala da se sa cele teritorije Opštine organizovano odnosi smeće, kao i da lokalna samouprava radi na uklanjanju divljih deponija, koje su trenutno najurgentnije za rešavanje. Kako kaže, one će biti očišćene, a na tim mestima će biti postavljena upozorenja, ali i video nadzor, kako se neodgovorno ponašanje istorija ne bi ponovilo.

Šef mehanizacije JKSP „Komstan” iz Trstenika Vladan Aleksić objašnjava detalje projekta sanacije i rekultivacije gradske deponije i kaže da je prvom fazom bila obuhvaćena izgradnja postrojenja za istresanje otpada i instaliranje postrojenja modularnog tipa za prčišćavanje otpadnih voda i izdvajanje deponijskog gasa.

– Kroz drugu fazu se zatvorilo 65 posto deponijskog prostora. Ovo je jedan od najsavremenijih načina prečišćavanja i procene vode. Od prljavih voda dobili smo tehničku vodu na samoj lokaciji – navodi Aleksić.

Zajedno sa Ministarstvima građevine i zaštite životne sredine, lokalna samouprava trenutno radi i na projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogdanju kod Trstenika, a u toku je i realizacija projekata koji se odnose na kanalizacionu mrežu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор