Prijepoljska deponija konačno sanirana i rekultivisana

Jedna od najgorih deponija u Srbiji, koja se protezala između magistralnog puta i reke Lim, na ulazu u Prijepolje, nakon 40 godina je napokon sanirana, rekultivisana i izmeštena, a na njenom mestu zasađeni su trava i zimzeleno rastinje.

– Nesanitarna deponija “Stanjevine” više neće biti prvi prizor svakome ko se zaputi u Prijepolje. U kratkom roku smo uspeli da je zatvorimo, saniramo i rekultivišemo i time stavimo tačku na višedecenijski problem građana Prijepolja – izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nakon obilaska lokacije sa predsednicom vlade Anom Brnabić.

Ministarka se zahvalila rukovodstvu opštine i građanima Priboja, koji su prihvatili da se nakon zatvaranja deponije sav otpad iz Prijepolja privremeno odlaže na pribojsku deponiju, dok se ne završi izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, koji su uveliko u toku, prenosi eKapija.

– U prethodnom periodu smo se trudili da ulažemo i u druge zelene projekte, kao što je zamena kotlarnice u osnovnoj školi “Mihajlo Baković”, ali i u projekte saniranja erozivnog zemljišta, kako bi na tim prostorima bili izgrađeni eko parkovi. Sufinansiramo i lančanice na Limu koje će ovu reku učiniti čistijom – poručila je Vujović koja je tokom posete Prijepolju prisustvovala i otvaranju rekonstruisanog mosta u Šarampovu.

Premijerka i ministarka su u toku dana obišle i radove na izgradnji pomenute transfer stanice “Banjica” na putu Bistrica–Priboj, na koju će se dovoziti sav otpad iz četiri okolne opštine.

– Izgradnja transfer stanice “Banjica” preduslov je za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Po završetku radova, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u Regionalni centar “Duboko” u Užicu – rekla je Vujovićeva istakavši da ukupna vrednost radova iznosi 160 miliona dinara i da će sa ovim projektom biti završena prva faza rešavanja problema odlaganja i upravljanja otpadom u ovom regionu.

Ona je objasnila da će se realizacijom ovog projekta stvoriti uslovi da se, pored deponije Stanjevine, koja je sanirana i rekultivisana, zatvori i sanira i nesanitarna deponija u Priboju, na koju se trenutno odlaže otpad i iz susednih opština.

– Cilj je da sistemski rešavamo problem otpada, a kad završimo ovaj veliki posao sledeći korak je izgradnja modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom za četiri opštine, koji ćemo graditi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj – objasnila je ministarka zaštite životne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор