Cena maline nikad veća, a beru je radnici iz Albanije, Mongolije…

Srpska malina je dostigla rekordnu otkupnu cenu od 430 dinara po kilogramu, a pojedine sorte vrede i više od 500 dinara, što je posledica pada prinosa kod glavnih konkurenta, u Poljskoj i Čileu, ali i nedostatka berača, koji se dovode iz okolnih zemalja, ali i iz Azije i Afrike.

– Dočekali smo i to da malina sada košta kao kilogram mesa. Konačno je došlo vreme da se trud nas poljoprivrednika ceni. Znamo da je velika potražnja za našom malinom, čak i Poljaci prethodnih meseci tragaju za našim crvenim zlatom jer je rod kod njih podbacio. Hladnjačari sada nas zovu i pitaju za voće, a pre je bilo obrnuto. Rod je solidan, ali se nadamo skorijoj kiši kako se plodovi ne bi osušili – priča za Tanjug Aco Đokić iz ivanjičkog sela Brezova.

I pored ogromne potražnje na svetskom tržištu, u Srbiji nema ko da obere malinjake, pa su u ivanjički kraj po prvi put pristigli berači iz Albanije. Uzgajivač Miro Rajković iz Prilika planira da uskoro dovede još jednu grupu stranih sezonaca.

– Imao sam dve grupe, jednu iz Mongolije, koju sam tražio, a drugu iz Albanije. Međutim, u Mongoliji je sada problem s koronom, ne znam koliko će to trajati pošto je kod njih tek sada buknula zaraza. Ako budu mogli, doći će tek petnaestog, a ovi iz Albanije su došli – kaže Miro za RTS.

Visoka cena maline uticaće na rast površina pod zasadom, a budući da u Srbiji raste potreba za poljoprivredom, već se uveliko planira dolazak jeftine radne snage iz Azije i Afrike. Malinari u ariljskom kraju su očekivali 40 berača i iz Indije, ali je i njihov dolazak otkazan zbog kovida. Prema rečima Zorana Radovanovića iz stručne grupa Ministarstva poljoprivrede za malinu, kod nas već postoje firme koje uvoze radnu snagu i koje formiraju velike stambene blokove, naročito u Vojvodini, mada je korona sve to malo odložila.

Naši malinari kažu da bi najradije sezonce iz Srbije ili regiona, zbog jezika, mentaliteta, ishrane. Međutim, u Srbiji mnogi nezaposleni izbegavaju rad na poljima, a Albance je u Prilike privukla dnevnica od trideset eura, uz obezbeđen smeštaj i ishranu do kraja berbe. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović objašnjava da će ovi sezonci ubuduće dolaziti u našu zemlju najkraće na šest meseci.

– Mi smo sve to uredili. Imamo Zakon o angažovanju sezonskih radnika, gde i stranac može, uz prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, nadležnoj Policijskoj upravi, da dobije pravo da radi tokom sezone i bude potpuno osiguran i penzijski i zdravstveno, tako da ljudi budu sigurni, i oni koji angažuju i oni koji rade – kaže Nedimović.

On je apelovao na malinare da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi dalje uložili u proizvodnju, kako u protivgradne mreže, tehnologiju i sisteme zaštite, tako i u nove zasade, kako bi rod bio zagarantovan i mnogo veći. Kako je rekao, za malinom trenutno vlada velika potražnja i zato je jako važno da se iskoristi ova šansa, pa će Ministarstvo kroz subvencije pomoći malinare u daljim ulaganjima u zasade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор