NBS upozorava na nelegalnost „prve srpske digitalne valute“

Povodom oglašavanja i navodnog emitovanja „prve srpske digitalne valute“, Narodna banka Srbije (NBS) saopštava da za izdavanje virtuelne valute nije dala nikakvo odobrenje koje bi bilo u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini.

„Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta, Narodna banka Srbije obaveštava javnost da nije izdala nijedno odobrenje za „beli papir“ koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja”, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji, dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini („Službeni glasnik RS“, br. 153/2020), kao i da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje. S tim u vezi, banka upozorava građane da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove, jer postoji značajan rizik da će pri takvom ulaganju izgubiti sve uloženo.

“Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava”, navodi se u saopštenju srpske centralne banke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор