U Arilju se grade brana i akumulacija vredni 100 mil. €

Pored gradnje auto-puta, radovi na izgradnji brane i akumulacije “Arilje-profil Svračkovo”, najveća je investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, čija će vrednost u završnoj fazi dostići 100 miliona eura.

Prema rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, po završetku radova na površini od 139 hektara formiraće se jezero koje će biti u funkciji vodosnabdevanja grada Čačka i nekoliko okolnih opština, prenosi eKapija.

– Akumulacija će imati veliki značaj i za odbranu od poplava, budući da je predviđeno da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim će se povećati stepen zaštite čitavog područja – objasnio je Nedimović.

Projekat je započet 2011. godine, a tokom prošle godine je završena ulazna građevinska konstrukcija optočnog tunela kojim će proticati čitava reka, kako bi u suvom koritu moglo da se krene sa podizanjem brane.

Jedan od najzahtevnijih objekata na ovom gradilištu je vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metra, koja će stajati u akumulaciji, a služiti za zahvatanje vode sa tri nivoa, kako bi se odatle snabdevali Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac.

Kako je precizirao direktor Javnog preduzeća Srbijavode Goran Puzović, na objektu je do sada završeno 25 posto radova, a u planu je da ceo projekat bude gotov u narednih pet godina.

– Ove godine će biti završeni najteži radovi. Predviđeno je da bude uloženo 765 miliona dinara, a u narednom periodu će biti uloženo preko milijardu dinara kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom – rekao je Puzović I dodao da se jedna od najvećih investicija u ovom delu Srbije uglavnom finansira sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор