Voćarima 15,5 mil. dinara za ulaganja u destilerije

Srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović pozvao je poljoprivrednike koji imaju voće druge i treće klase da ulažu u destilerije, prave voćnu rakiju i koriste nove sadne materijale koji daju bolje prinose.

Nakon obilaska naselja Prilike u opštini Ivanjica i sastanka sa tamošnjim malinarima, on je podsetio da je pre nekoliko dana objavljen javni poziv za sve one koji žele da proizvode voćnu rakiju, objasnivši da za izgradnju destilerije, opremanje i promociju država daje podršku od najviše 15,5 miliona dinara.

Nedimović je dodao da je za sve one koji žele da prave rakiju od voća obezbeđeno i tržište, napomenuvši da je usvojen novi sporazum sa Evroazijskom unijom za izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje tog bloka po nultoj carinskoj stopi, prenosi eKapija.

– Lako je prodati robu prve klase, ali do sada su se ljudi pitali šta da rade sa robom nižeg kvaliteta, mi od toga želimo da napravimo dodatu vrednost i pozivam sve koji imaju višak takve robe da ulažu u destilerije – poručio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je ovom prilikom rekao i da su, nakon višegodišnjih problema, malinari u ovom kraju sada zadovoljni i da je otkupna cena dobra, naglasivši da je važno da se koristi novi sadni materijal jer on, uz primenu istih agrotehničkih mera, daje bolji prinos i zaradu.

Kao primer naveo je porodicu Jovanović iz Prilika, koja je primenila iste agrotehničke mere u starom i novom malinjaku sa novim sadnicama, zahvaljujući čemu je povećala prinose više od dva puta.

– Pokazalo se da je u vreme krize poljoprivredni sektor ostvario najveći profit, ove godine su ostvareni maksimalni prinosi i ukoliko robe ostane, biće zainteresovanih za kupovinu – rekao je Nedimović i dodao da su dobra očekivanja u vezi sa cenom maline u idućoj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор