Za izdavanje stana na crno pola miliona dinara kazne

Uvođenjem paušalnog oporezivanja za sve one koji u Srbiji iznajmljuju kuću, stan ili sobu država je želela da građane motiviše da ne rade na crno, a u tome će joj pomoći i uvođenje novčanih kazni za prekršioce, koje će iznositi i više od pola miliona dinara.

Pema rečima ministra turizma Rasima Ljajića, u Beogradu je do sada kategorisano svega 2.500 ležajeva za izdavanje, iako srpsku prestonicu godišnje poseti na stotine hiljada stranih turista, dok Novi Sad ima još manje, svega 600 kategorisanih ležajeva, a drugi je grad u našoj zemlji po broju turističkih poseta, prenosi TV Pink.

– Imali smo problem da inspekcija ne može da uđe u stan da kontroliše. Hteli smo da nađemo rešenje da to bude takozvana vin-vin situacija i uveli smo paušalno oporezivanje za one koji imaju do 30 ležajeva. U skladu sa tim, vlasnici će za smeštaj prve kategorije plaćati 3.000 dinara po ležaju godišnje, a time smo hteli da motivišemo ljude da ne rade u crnoj zoni, jer će kazne biti ogromne – najavio je ministar Ljajić.

On je objasnio da se u Beogradu više od 280 ljudi prijavilo i kategorisalo svoje smeštajne kapacitete, nakon čega su počeli da plaćaju minimalni porez. Kako je istakao, sa ovakvom praksom su svi na dobiti, i država koja će ubirati malo sredstava od poreza i vlasnici smeštajnih kapaciteta koji će uz minimalan iznos raditi legalno.

– Po proceni evropske turističke komisije za 2019. godinu Srbija je treće rastuće turističko tržište u Evropi, čemu je doprinelo to što ranije nije bila prepoznata kao turistička destinacija, kao i to što strani turisti teže da posećuju neotkrivene destinacije – rekao je Ljajić i dodao kako ne očekuje da će ove godine rast poseta stranih turista Srbiji dostići 10 procenata, ali će sigurno biti veći od pet posto.

Ministar turizma je ovom prilikom podsetio da je Srbija, po procenama kineskog giganta Alibabe i njegove turističke platforme, četvrto rastuće tržište za kineske turiste u 2019. godini u svetu, kao i da je u prvoj polovini ove godine našu zemlju posetilo 57.000 turista iz Kine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор