Propada i nemačka Steuler Flisen grupacija

U stečaj je otišla još jedna nemačka kompanija, Steuler, koja je važila za jednog od najvećih nemačkih i evropskih proizvođača keramičkih pločica, čime je pogođeno više od 650 radnika u nekoliko nemačkih gradova.

Kompanija iz Bremena je podnela zahtev za stečaj zbog velikog pada narudžbina i prodaje tokom poslednjih meseci i sada se, zajedno sa konsultantskom kućom Ebner Stoc, trudi da što pre prođe kroz fazu restrukturiranja poslovanja, prenosi Fenix magazin.

Stečaj pokrenut u vlastitoj režiji ne mora nužno da znači i gašenje kompanije. Mnoge nemačke firme zapravo koriste takav mehanizam kako bi reorganizovale svoje poslovanje i opstale na tržištu.

Inače, Institut za ekonomska istraživanja IWH iz Halea je saopštio da je broj stečajeva u Nemačkoj u junu dostigao najveći nivo od 2016. godine, kao i da se sa brojkom od 1.050 povećao u odnosu na isti mesec prošle godine za 48 posto.

Kao glavni razlog za ovakvu situaciju navodi se nagli porast kamatnih stopa kojima se Evropska centralna banka (ECB) brani od visoke inflacije u eurozoni, što za posledicu ima otkazivanje građevinskih projekata preskupih za investitore.

Minhenski institut IFO je od početka godine takođe zabeležio nagli porast otkazanih narudžbina za izgradnju stanova. Ekonomisti su u aprilu naveli da 25,5 posto kompanija u tom sektoru pati od nedostatka narudžbina, dok je prošlog proleća taj broj iznosio samo 8,6 procenata.

Steuler Flisen grupacija godišnje je proizvodila 16 miliona kvadratnih metara pločica, posluje u 45 zemalja širom sveta, a proizvodne pogone ima uglavnom u Nemačkoj. Steuler pločice već godinama su prisutne i na tržištu Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор