Novi nemački zakon za privlačenje iskusnih radnika

Nemačka se sprema da ove nedelje usvoji zakon kojim će se iskusnim stranim radnicima, posebno van Evropske unije, olakšati useljavanje.

Prema rečima Katje Mast iz Socijaldemokratske partije, koja je u vladajućoj koaliciji zajedno sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima, zakasnele reforme će modernizovati nemačku imigracionu politiku.

– To ćemo postići već ove nedelje – najavila je Mast na konferenciji za novinare, u društvu Johanesa Fogela iz FDP i Irene Mihalić iz redova Zelenih, prenosi agencija Tanjug.

Donošenjem novog zakona, Nemačka se nada da će uspeti da se izbori sa hroničnim nedostatkom radne snage, s obzirom na to da je, prema podacima Ministarstvu rada, broj slobodnih radnih mesta u 2022. godini bio na rekordnom nivou od blizu dva miliona.

Prema nacrtu novog zakona, reforma bi mogla da podrazumeva povećanje broja radnika iz zemalja van EU za čak 60.000 godišnje. Njima će biti ponuđena tri načina da uđu u Nemačku, uključujući i specijalnu „kartu šansi“ namenjene onima koji nemaju posao, ali imaju potencijal da ga pronađu.

Naime, „karta šansi“ prati sistem baziran na poenima koji u obzir uzima obrazovanje, znanje jezika, radno iskustvo, povezanost sa Nemačkom i godine života.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор