PKS i nemački HELP pomažu socijalnim preduzećima

Na osnovu juče potpisanog Memoranduma o saradnji, Privredna komora Srbije (PKS) i nemačka humanitarna organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe započeće projekat promocije razvoja socijalnog preduzetništva u našoj zemlji.

– Akcenat u saradnji naše dve organizacije biće na razvoju održivosti, inovativnosti i tržišne orijentacije socijalnih preduzeća. U Srbiji trenutno posluje oko 500 socijalnih preduzeća, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir – objasnila je direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić, a prenosi eKapija.

Prema rečima Maše Bubanj, menadžerke za razvoj Help organizacije u Srbiji, plan je da se, po usvajanju podzakonskih akata Zakona o socijalnom preduzetništvu, u septembru otvori konkurs za sve zainteresovane preduzetnike koji bi želeli da prođu obuku, mentoring i razvijaju poslovanje u skladu sa principima socijalnog preduzetništva.

– Organizacija Help je prisutna u Srbiji od 1999. godine, a do sada su njene aktivnosti, kroz mini grantove, bile usmerene na pomoć ugroženim i marginalizovanim grupama preko obuka za razvoj poslovanja i obezbeđivanje adekvatne opreme – rekla je Bubanj i naglasila da je za osnaživanje socijalnih preduzeća u Srbiji značajna podrška i uloga Privredne komore Srbije.

U Srbiji je početkom februara ove godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je uspostavljen pravni okvir za pružanje pomoći socijalnim preduzećima, bez obzira na to da li su registrovana kao preduzetnici, privredna društva, fondacije, udruženja građana ili zadruge, kao i za pružanje podrške pri osnivaju novih preduzeća tog tipa, podsećaju u PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор