PKS i HELP pomažu socijalnim preduzećima

Direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić i menadžerka za razvoj nemačke humanitarne organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe Maša Bubanj juče su potpisali Memorandum o saradnji dve institucije na planu promocije razvoja socijalnog preduzetništva u Srbiji.

– Fokus u saradnji dve organizacije biće na razvoju održivosti, inovativnosti i tržišne orijentacije socijalnih preduzeća. U Srbiji trenutno posluje oko 500 takvih privrednih subjekata, a prioritet je da se taj broj poveća, što omogućava i novousvojeni pravni okvir – objasnila je Simanićeva.

Prema rečima Maše Bubanj, organizacija Help je usmerena na razvoj socijalnog preduzetništva, zbog čega planira da, po usvajanju podzakonskih akata Zakona o socijalnom preduzetništvu, u septembru otvori javni poziv za sve zainteresovane preduzetnike koji bi želeli da prođu obuku, mentoring i razvijaju poslovanje u skladu sa principima socijalnog preduzetništva.

– Za osnaživanje socijalnih preduzeća u Srbiji značajna je podrška i uloga Privredne komore. Organizacija Help je prisutna u Srbiji od 1999. godine i do sada su njene aktivnosti, kroz mini grantove, bile usmerene na pomoć ugroženim i marginalizovanim grupama građana kroz obuke za razvoj poslovanja i obezbeđivanje adekvatne opreme – rekla je Bubanj

U PKS navode da je početkom februara ove godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu, čime je kreiran pravni okvir koji omogućava da socijalna preduzeća dobiju podršku, bez obzira da li su registrovana kao preduzetnici, privredna društva, fondacije, udruženja građana ili zadruge, kao i da se osnivaju nova takva preduzeća.

Ovaj Zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja u oblasti socijalnog preduzetništva u Evropi i prvi put postavlja pravni okvir u Srbiji za razvoj ovog sektora. Na taj način Srbija prati trendove u Evropskoj uniji, budući da je krajem 2021. usvojila Akcioni plan za socijalnu ekonomiju, podsećaju u PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор