Srpski poslodavci nezadovoljni kandidatima za posao

Sajt za zapošljavanje „Poslovi Infostud“ je i ove godine je u Srbiji, tokom maja i juna, u 317 kompanija sproveo godišnje istraživanje nazvano „Oceni put do posla“, sa ciljem da se utvrdi zadovoljstvo poslodavaca kvalitetom kandidata u procesu regrutacije i selekcije, od momenta otvaranja konkursa do zapošljavanja.

U istraživanju je učestvovalo 20% kompanija iz IT sektora i 80% iz ostalih sektora, od čega je vbše od polovine u rangu manjih kompanija (do 100 zaposlenih), trećina spada u srednja i veća preduzeća do 1.000 zaposlenih, a 10% su bile kompanije sa više od 1.000 zaposlenih. Te su kompanije najčešće tražile radnike za pozicije sa srednjim senioritetom (57%), dok je po 20% oglasa bilo je namenjeno juniorskim i seniorskim pozicijama, prenosi agencija Tanjug.

Ispitane kompanije su se izjasnile da su mahom nezadovoljne brojem kandidata koji konkurišu, nedostatkom iskustva i nerealnim standardima koje kandidati imaju o sebi. Preko 60% njih smatra da se na oglase javlja izuzetno mali broj kandidata, dok je svega 36% njih zadovoljno odzivom na konkurs. Polovina kompanija je ocenila da je kvalitet manji od očekivanog, a samo 15% je bilo zadovoljno. Na nezadovoljstvo je uticao i stepen kompetentnosti samih kandidata, s obzirom na to da je skoro polovina prijavljenih bilo manje kompetentno nego što se zahtevalo u oglasu, dok je samo 13% kandidata ispunjavalo zahteve poslodavca.

Nezadovoljstvo je još izraženije u IT sektoru, gde poslodavci naglašavaju da se na oglase pretežno javljaju kandidati sa nižim senioritetom nego što je to traženo (48%), kao i da trećina osoba koje konkurišu uopšte nisu stručne za traženi posao. Samo 5% kompanija dobija prijave na konkurs sa traženim kvalifikacijama i senioritetom. Skoro polovina poslodavaca kaže da se na razgovor za posao odazivaju svi pozvani kandidati, dok trećina ističe da se kandidati ne pojavljuju. Kako navode, kandidati se retko javljaju da ne mogu da dođu na razgovor, a četvrtina se javi sa željom da pomeri zakazani termin.

Kada su u pitanju najproblematičnije pozicije u smislu zapošljavanja i fluktuacije, poslodavci naglašavaju da je problem najizraženiji u IT sektoru, posebno kada su u pitanju seniorske pozicije, potom trgovina/prodaja, proizvodnja, ali i niže kvalifikovane pozicije poput raznih zanata, koje su svakako deficitarne na našem tržištu. Čak 77% poslodavaca navodi da u oglasima ne objavljuje informacije o uslovima rada i visini zarade, a samo njih 4% planira da visinu plate navodi u budućnosti kako bi time privukli kvalitetniji i kompetentniji kadar navodi se u saopštenju Infostuda.

S druge strane, kandidati su zadovoljni načinom zakazivanja intervjua i informacijom koju dobijaju o poziciji za koju konkurišu, ali pokazuju određenu dozu nezadovoljstva procesom selekcije i regrutacije od strane poslodavaca, a naročito kada je u pitanju izostanak povratne informacije na ishod konkursa, koju poslodavci najčešće ne šalju. Shodno tome, 50% poslodavaca navodi da kandidatima uvek javi ishod konkursa, trećina navodi da uglavnom javi, dok 15% ispitanih poslodavaca kaže da ne šalje povratnu informaciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Ja sam isao za tri godine na preko 150 razgovora za posao,i od toga 147 je bilo potpuno nerealno.Poslodavac hoce da zaposli radnika na poziciji za visokokvalifikovan posao,koji pristaje da putuje svaki dan van mesta stanovanja,da radi i do 10 sati dnevno prekovremeno…i na kraju sve to za 250 evra mesecno!!!I onda me na kraju razocarani pitaju zasto ne pristajem,kada im kazem da imam kredit za stan i mesecne racune koji su oko 500 evra mesecno i da sa njihovih 250 ne mogu ni pola toga da polatim oni kazu da to nije njihov problem,ali da oni trebaju radnika bas kao sto sam ja.Sto bi nas narod rekao hoce da se j… ali da im ne udj.!!!Za poslodavce u Srbiji nemam reci,svi bi da na svakom radniku zarade minimum 50x mesecno…Zato su svi otisli preko da rade 20x manje za 10x vise novca uz sve ostale beneficije koje uz to idu…

Оставите одговор