Nemačkoj nedostaju radnici u 148 zanimanja

Nemačka Agencija za rad beleži nedostatak radne snage u 148 zanimanja. Širom zemlje se ukidaju železničke linije jer nema dovoljno mašinovođa, na aerodromima se gomilaju koferi jer nema radnika da ih pretovare, kao što nema dovoljno ni ostalog aerodromskog osoblja, a odbijaju prijem dece jer im nedostaju vaspitačice.

Bilo da su u pitanju industrija, bolnice ili zanati, nedostatak radne snage postaje sve veći problem u Nemačkoj. Priliv radnika iz inostranstva ne funkcioniše kao što je to bilo zamišljeno, zbog čega bi sada trebalo reformisati Zakon o imigraciji, piše Dojče vele.

Nemački restorani imaju dovoljno mušterija, ali nema nikoga ko bi ih uslužio. U čitavoj Nemačkoj nema dovoljno kuvara, pomoćnika i konobara, a nedostatak radne snage nije izražen samo u ugostiteljstvu, već i u svim gore pomenutim branšama.

U anketi Nemačke industrijske i trgovinske komore, koja zastupa interese više miliona preduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih delatnosti, 56% ispitanih je prijavilo nedostatak radnika i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za poslovanje.

Nemačka agencija za rad beleži nedostatak radne snage u čak 148 zanimanja, dok su još 122 zanimanja ugrožena. Prosečno, prođe i do osam meseci dok neki starački dom ne pronađe negovatelja, a građevinske firme u proseku čekaju na radnike pola godine. Širom zemlje su raspisani konkursi za više od 1,7 miliona slobodnih radnih mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор