Kragujevac se sprema da gradi industrijsku zonu Samar

Grad Kragujevac je na javni uvid stavio nacrt plana detaljne regulacije za Industrijsku zonu Samar, zajedno sa izveštajem o stateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu.

Autor nacrta PDR-a je firma Arhiplan iz Aranđelovca, dok je izveštaj o proceni uticaja na životnu sredinu uradila kragujevačka ECOlogica Urbo, prenosi pressek.

Ovim planom je obuhvaćena površina od 8,45ha, u okviru koje je neizgrađeno zemljište nekadašnjeg površinskog kopa „Samar“, kao i poljoprivredno zemljište i ruralni objekti za stanovanje.

Budući da je u prethodnom periodu završena eksploatacija dolomitskog mermera, na ovom području je planirana prenamena zemljišta i formiranje manje industrijske zone „Samar“. Za to je prethodno neophodno izvršiti rekultivaciju terena, za šta je beogradski PMD Geokop inženjering uradio glavni projekat.

U okviru nove industrijske zone biće dozvoljena izgradnja industrijskih i proizvodnih objekata, skladišta, postrojenja za mlevenje kamena, asfaltnih i betonskih baza, kao i razni komercijalni sadržaji, interne stanice za snabdevanje gorivom i energetski proizvodni objekti koji koriste obnovljive izvore energije.

Takođe su planirani i rekonstrukcija i proširenje kolovoza i izgradnja saobraćajnih priključaka, rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, izgradnja nezavisnog sistema kanalizacione mreže i nove transformatorske stanice.

Nacrt plana detaljne regulacije za novu Industrijsku zonu Samar u Kragujevcu biće na javnom uvidu do 29. avgusta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор