Nemačka dobila prvu mobilnu klanicu za živinu

Organska farma u nemačkom okrugu Odenvald, nedaleko od garda Darmštata u Saveznoj državi Hesen, dobila je prvo odobrenje Evropske unije za puštanje u rad mobilne klanice za živinu, prenosi Topagrar.

– Mobilnim klanjem izbegavamo transport životinja, a ovo je pionirski posao. Mobilna klanica omogućava farmama da direktno prodaju meso, ali i da ga prerađuju u proizvode koje mogu bolje plasirati na tržištu – objasnio je državni sekretar za poljoprivredu Oliver Konc.

U decembru 2021. godine pokrajina Hesen je propisom regulisala uslove pod kojim klanica za živinu može da radi u većem obimu u skladu sa higijenskim standardima Evropske unije, čime je zapravo otpočeo pilot projekat koji je zaintrigirao mnoge druge države.

Postrojenje je smešteno u objektu dugom osam metara, sa integrisanom hladnjačom, dok dnevni kapacitet mobilne klanice iznosi do 600 brojlera ili koka nosilja, do 250 gusaka ili pataka, odnosno do 25 ćurki.

Prema Koncovim rečima, mobilno klanje je posebno važno za podršku uzgoju živine u mobilnim boksovima i na manjim farmama, ali i slobodnom uzgoju živine, što će umnogome pomoći uzgajivačima i olakšati im plasman proizvoda.

Dozvola za rad klanice izdata je na tri meseca, a Regionalni savet Darmštata će nakon izvršene inspekcije u vreme rada klanice, odlučiti o eventualnom produženju dozvole.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор