Zakonske promene koje olakšavaju zapošljavanje stranaca u Nemačkoj

Kako bi nadoknadila hronični nedostatak radne snage, Nemačka je nedavno usvojila novi Zakon o imigraciji, koji će omogućiti kvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da lakše dođu do zaposlenja, prenosi Euronews Srbija.

Novim zakonom je predviđeno da se stranac može zaposliti u Nemačkoj na tri načina: ukoliko ima univerzitetsku diplomu ili potvrdu o kvalifikaciji za posao koji priznaje ova zemlja i ugovor sa poslodavcem.

Drugi način je ako ima minimum dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili potvrdu o stručnom osposobljavanju (VET), ili ako ima potencijal da nađu posao u toj zemlji.

Kao treće, uveden je i sistem zasnovan na bodovima koji ocenjuje stručne kvalifikacije, godine i poznavanje jezika, čime se smanjuju prepreke za dolazak kandidata u Nemačku.

Prema pisanju BBC-a, nova pravila omogućavaju strancima da dođu u Nemačku i bez ponude za posao, a dodatni podsticaji omogućiće da sa sobom povedu ne samo supružnike i decu, već i svoje roditelje.

Dojče vele komentariše da će se ovim zakonom migrantima omogućiti i brže dobijanje nemačkog pasoša kao i dvojnog državljanstva, odnoso da više neće biti obaveze odricanja od svog državljanstva.

Pored toga, po novom zakonu, stranci će nemački pasoš moći da dobiju već nakon pet godina boravka, umesto dosadašnjih osam.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže za Euronews Srbija da ovo nije prvi put da Nemačka olakšava dolazak novih radnika, budući da se, kao i druge evropske zemlje, suočava sa ogromnim nedostatkom radne snage.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenjuje da će srpski poslodavci sada imati još veći problem jer gube i tako nedostajuće kvalifikovane radnike.

– Ovaj zakon u Nemačkoj obezbeđuje mogućnost da neko, ako ima papir da je kvalifikovan i početno znanje nemačkog, zauzme isto mesto kao nemački radnik. Može da bira kod koga će se zaposliti, da bira uslove itd – kaže Atanacković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор