Zamenu starih vozila Srbija dotira iznosom do 2.900 eura

Gradskim ulicama i putevima širom Srbije saobraća oko 560.000 vozila sa starim Euro 1, 2 ili 3 motorima, koje od 1. januara vlasnici mogu predati državi na reciklažu, za šta će dobiti subvenciju za kupovinu drugog vozila u iznosu od 2.100 do 2.900 eura, zavisno od kategorije.

Nadležni objašnjavaju bi se time smanjilo zagađenje vazduha, a vozačima olakšalo da dođu do mlađih i tehnički ispravnijih vozila. Dodela ovih subvencija će početi od januara naredne godine, dok će konkurs biti raspisan tokom predstojeće jeseni. Nosilac projekta zamene starih vozila je Ministarstvo zaštite životne sredine, a akcija će se sprovoditi u više faza, piše Euronews.

U prvoj fazi projekta iz saobraćaja bi trebalo da bude eliminisano 140.000 vozila koja, po mišljenju vlade, predstavljaju velike zagađivače. Vlasnici bi za svaki reciklirani automobil trebalo da dobiju subvenciju od 2.100 eura, za lako teretno vozilo 2.500, a za autobus 2.900 eura. Umesto ovih vozila, oni bi trebalo da dobijenu subvenciju iskoriste za kupovinu drugog vozila sa motorom Euro 6 standarda, ne starijeg od 2015. godišta.

– Sa tim novcem nije moguće kupiti Euro 6 auto, ali dobro dođe da bi se dopunio budžet. Međutim, to realno nije moguće, jer za automobile Euro 6 iz 2015. ili 2016. godine, koji su i za evropske standarde stari, treba izdvojiti 15.000 ili 20.000 eura, pa subvencija onda i ne znači puno – kaže stručnjak za automobilizam Dragan Simić.

On dodaje da, u zavisnosti od godišta i stanja vozila, neki modeli sa euro 6 motorom mogu da se nađu na tržištu i po cenama nižim od 10.000 eura. S druge strane, kada je reč o emisiji štetnih gasova, iz ekoloških udruženja podsećaju da je saobraćaj samo jedan od problematičnih segmenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор