Volkswagen proglasio kraj krize u nabavci čipova

Najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen tek sada je zvanično proglasio kraj krize u nabavci čipova, koja je zbog pandemije korona virusa krajem 2020. godine teško pogodila globalno tržište, pa tako i nemačku kompaniju.

– Nema više akutnih uskih grla. U poslednjih šest do osam meseci proizvodnje nismo izgubili niti jedno vozilo zbog čipova. Vratili smo se na opseg aktivnosti od pre krize. Kriza nije potpuno gotova, ali sada imamo situaciju pod kontrolom – rekao je direktor VW-ove nabavke Dirk Grose-Loheide i potvrdio da kašnjenja u isporuci nisu u potpunosti nestala.

Naime, Folksvagen još uvek sustiže isporuku vozila naručenih 2021. i 2022. godine, koja nije uspeo da sastavi jer nije bilo poluprovodnika. Kompanija je sada počela da kupuje problematične čipove direktno od proizvođača, zaobilazeći dobavljače. Direktor nabavke u kompaniji Škoda Karsten Schnake kaže da se ne radi nužno o skupim komponentama i da u pitanju može biti neki važan deo koji košta svega nekoliko centi, prenosi b92.

Folksvagen je krajem prošle godine potpisao ugovore o direktnoj nabavci sa 10 vodećih svetskih proizvođača čipova, poput Infineona i NXP-a, a stupio je u kontakt i sa ostalima, među kojima je i najveći, tajvanski TSMC. Pored toga, kompanija od početka godine gomila čipove, naučivši lekciju iz vremena pandemije koja kaže da je jeftinije kupiti više nego zaustaviti proizvodne trake, kao što se to desilo prošle i pretprošle godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор