Srbija dotira kupovinu polovnjaka euro 6 standarda

Svi vlasnici putničkih automobila sa motorima euro 1, euro 2 ili euro 3 standarda moći će do sledeće godine da dobiju državnu subvenciju u iznosu od 2.100 eura za kupovinu novog ili polovnog automobila sa dizel motorom euro 6 standarda.

Naime, od 2015. do 2022. godine u Srbiju je uvezeno 1.255.000 vozila, od čega oko 350.000 sa motorima euro 3. Trenutno u našoj zemlji ima oko 2,8 miliona registrovanih vozila, ili za milion više nego pre 10 godina,a to znači i znatno veće zagađenje, piše Kurir.

Stoga će svi koji imaju automobile sa starim motorima od naredne godine moći da ih deregistruju i pošalju u reciklažne centre, a zatim i da dobiju subvenciju za kupovinu modernijeg vozila. Zahtevi za dodelu subvencija moći će da se podnose do 31. oktobra, dok će resorno Ministarstvo dodeljivati subvencije po pristiglim zahtevima, do utroška ukupno raspoloživih sredstava.

Pored ove subvencije, dražava će davati i subvencije od 2.500 eura za kupovinu lakih kamiona, koji ne prelaze težinu od 12 tona, kao i subvenciju od 2.900 eura za kupovinu autobusa.

Prosečna starost vozila u Srbiji iznosi 17,3 godine, za automobil stariji od 10 godina prosečan kupac je spreman da izdvoji između 2.000 i 5.000 eu, a najprodavanji dizelaši su oni sa cenom od 5.000 eura. Najprodavaniji brend tradicionalno je „Volkswagen“, a slede ga „Opel“, „Peugeot“, „Audi“ i „Reno“. Najčešće prodavani modeli su Golf, Passat i Polo, a zatim i Fiat Punto, Opel Corsa i Audi A4.

U Srbiji su za sada najmanje prodavana električna i hibridna vozila, iako za njih država nudi subvencije od 500 do 5.000 eura, u zavisnosti od modela i kategorije. Sve u svemu, Srbija subvencioniše nabavku mopeda, motocikala, tricikala, četvorocikala, automobila, vozila za prevoz najviše devet lica i teretna vozila do 3,5 tona. Za mopede i lake tricikle dobija se 250 eura, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl ili lak i težak četvorocikl 500 eura.

Za ove subvencije mogu da konkurišu sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica, osim taksista koji su već iskoristili subvenciju za obnovu svog automobila. Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор