U srpskim lukama za 13 posto veći pretovar

Za devet meseci ove godine u lukama u Srbiji je pretovareno ukupno 12 miliona tona robe, a zabeleženo je i 356 pristajanja kruzera sa 28,7 hiljada ukrcanih i iskrcanih putnika, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama (AUL).

U ovoj godini je pretovar robe veći za 13 posto u odnosu na prvih devet meseci 2020. godine. U ukupnom pretovaru najveći udeo od 27,6 posto imali su šljunak, pesak i kameni agregati, za njima su ugalj sa 14,8 posto, žitarice sa 14,7 procenata, nafta i derivati sa 13 i različite rude sa 10,5 procenata udela.

Kako se procenjuje, za ovakvu strukturu pretovara najviše su zaslužni projekti u građevinarstvu, pretovar uglja je rezultat rada EPS-a, a dobri uslovi na međunarodnom tržištu podstakli su dobar pretovar žitarica.

Kada je u pitanju nautički turizam, 149 pristajanja je registrovano u Beogradu, što je najviše, zatim u Novom Sadu (95), a potom i u Donjem Milanovcu (66), Golubcu (43) i u Kladovu (2).

U Agenciji za upravljanje lukama prognoziraju da će se trend rasta pretovara tereta na rekama u Srbiji nastaviti i u poslednjem kvartalu ove godine, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор