U Srbiji počela da važe nova pravila za strance

U Srbiji je od 1. februara za strance počelo izdavanje jedinstvene dozvole za rad i boravak, što znači da će strani državljani ubuduće podnositi samo jedan zahtev za rad i boravak u našoj zemlji.

Novi propis je omogućen izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca, usvojenim u julu prošle godine, kojim se od 1. februara 2024. uvodi koncept jedinstvene radno boravišne dozvole. Izdavanje dozvole biće omogućeno digitalnim putem. Zahtevi će se podnositi putem jedinstvenog portala, što znači da će se celokupna dokumentacija slati elektronskim putem.

Za sada ovaj portal još uvek nije otvoren, ali nakon odobrenja zahteva, jedinstvena radno-boravišna dozvola biće izdata od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kao biometrijski dokument, prenosi Blic.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) ranije su saopštili da je u 2022. stranim državljanima izdato ukupno 35.180 radnih dozvola, od čega za 5.919 žena. U 2023. izdate su 52.184 radne dozvole, od čega 9.877 ženama. Najveći broj stranih radnika je u 2022. došao u Srbiju iz Кine, Turske, Rusije, Indije, Кube, Makedonije i Ukrajine, a u 2023. iz Кine, Turske, Rusije, Indije, Кube, Nepala i Sri Lanke.

Kako su objasnili u NSZ, uz pomoć stranih radnika prevazilaženi problemi sa deficitom radnika u zanimanjima: zidar, tesar, armirač, izrađivač gornjih delova obuće, vodoinstalater, keramičar, bravar, konfekcijski šivač, zavarivač-rezač gasom, vozač teretnjaka, fasader, moler-farbar, elektrozavarivač, elektroinstalater, izrađivač kablovskog pribora i priključaka, stolar, kuvar, pekar, krojač, mašinski tehničar, medicinska sestra, konobar, građevinski tehničar, knjigovođa, vozač autobusa, vozač teretnog motornog vozila, rudarski tehničar, kozmetičar, blagajnik…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор