U Nemačkoj važe nova pravila za gotovinska plaćanja

U Nemačkoj od danas počinje da važi novi Zakon o primeni sankcija II (SDG), koji će, između ostalog, uticati i na gotovinska plaćanja u nekim oblastima, piše Fenix magazin.

Ovaj Zakon prvenstveno je kreiran da bi se država bolje borila protiv finansijskog kriminala, poput pranja novca, a njime je regulisano i poboljšano sprovođenje sankcija. Konkretno, Zakon predviđa da se nekretnine, odnosno zemljište, kuće ili stanovi, više ne mogu plaćati u gotovom novcu, a zabrana se takođe odnosi i na kriptovalute i robu.

Posao pranja novca predstavlja ogroman problem u Nemačkoj, posebno u sektoru nekretnina, a takođe se razgovara i o ograničenju gotovine i u drugim privrednim sektorima. Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova definiše pranje novca kao „krijumčarenje nezakonito stečenih sredstava u legalne finansijske i ekonomske tokove“, a za ovo krivično delo propisana je kazna zatvora do pet godina.

Savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je u novembru pozvala na nova pravila za veće gotovinske transfere, tražeći postavljanje gornje granice od 10.000 eura za sva gotovinska plaćanja. Ona je tada rekla da bi kupovina nakita ili satova u kešu za 30.000 eura uskoro trebalo da bude prošlost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор