Država u 2022. subvencionisala kupovinu 980 seoskih kuća

Srpsko Ministarstvo za brigu o selu ove godine je uspešno realizovalo tri programa, ukupne vrednosti 1,2 milijarde dinara, od kojih se najzapaženiji odnosi na subvencionisanu kupovinu 980 seoskih kuća sa okućnicom, rečeno je u Palati Srbija, tokom predstavljanja ovogodišnjih rezultata i planova za narednu godinu.

U sprovođenju drugog programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva, novac je dobilo ukupno 17 lokalnih samouprava, za šta je iz budžeta izdvojeno 120 miliona dinara.

Za treći program, u okviru kojeg je finansirano organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije „Miholjski susreti sela“, izdvojeno je ukupno 43 miliona dinara, a sredstva je dobilo 87 gradova i opština, prenosi agencija Tanjug.

Iz Ministarstva poručuju da će i sledeće godine nastavi sa ova tri programa, uz uvođenje još jednog novog programa koji će biti usmeren na podršku razvoju zadrugarstva kroz dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje njihovog poslovanja. Inače, ovaj program je unazad četiri godine sprovođen preko Kabineta ministra za regionalni razvoj, a 2021. godine preko Ministarstva za brigu o selu.

Za narednu godinu planiran je i program adaptacije i rekonstrukcije seoskih domova kulture i zadružnih domova u moderne, multifunkcionalne objekte koji bi seoskom stanovništvu trebalo da približe zdravstvenu zaštitu, neophodne administrativne usluge i kulturne sadržaje.

Pored toga, program pokretanja privrednih aktivnosti na selu biće usmeren ka obnovi starih zanata, samostalnih radnji, seoskog turizma i svih delatnosti koje su potrebne za normalno funkcionisanje sela. S tim u vezi, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić je ocenio da ravnomerni regionalni razvoj i opstanak sela traže jasno definisanu političku volju, ljude od znanja i umeća i mnogo novca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор