Uz državnu subvenciju do sada kupljena 651 seoska kuća

U okviru programa dodele bespovratnih državnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, do sada je kupljena 651 kuća, a 132 porodice su odlučile da se iz gradskih i prigradskih sredina presele na selo, navodi Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

On je precizirao da je najveće interesovanje za dodelu seoskih kuća bilo u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Kikinda, Kula, Sombor, a na jugu Srbije u Pirotu, Aleksincu, Dimitrovgradu i Svilajnacu. Kako je istakao, cilj programa je da se u narednih pet godina 6.000 porodica preseli u seoske kuće koje su sada prazne.

Na konkurs koji je trajao do 1. novembra, pristiglo je 945 prijava, a mogli su ih podneti bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i samohrani roditelji do 45 godina, koji imaju želju da započnu život na selu tako što bi se iselili iz roditeljskih domova ili se doselili iz gradova, prenosi ekapija.

Za ovaj program je iz budžeta izdvojeno 500 miliona dinara, ali je, zbog veoma velikog interesovanja, taj iznos povećan na 686,5 miliona. U skladu sa Uredbom, novac će se dodeljivati do utroška sredstava, a po redosledu pristiglih prijava. Takođe, vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su kandidati sami pronalazili, nije mogla da bude veća od 1,2 miliona dinara.

Program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava, koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveru imovinsko-pravnih odnosa konkretne nepokretnosti, precizira se na sajtu Vlade Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор