Nova pravila Evropske unije za vozače kamiona

U Evropskoj uniji juče su na snagu stupila nova pravila za regulisanje tržišta transporta, a odnose se na vozače kamiona koji prevoze robu van država gde im je sedište, a koji će od sada morati da budu plaćeni prema minimalnoj ceni rada države u kojoj prevoze.

U praksi bi to značilo da, ukoliko bi vozač kompanije registrovane u Rumuniji prevozio robu iz Nemačke za Francusku, za taj posao će morati da bude plaćen prema minimalnoj satnici u te dve države, a ne prema satnici u Rumuniji, piše Jutarnji list.

Pravilo se ne odnosi na vožnju iz svoje države u drugu i natrag, a profesionalni vozači će pri ulasku u drugu članicu EU morati da na prvom parkiralištu registruju svoj prelazak i stave znak države u koju su ušli. Kasnije ovog meseca stupiće na snagu i druga transportna pravila, uključujući i određivanje roka u kom vozači kamiona mogu da obavljaju poslovnu delatnost u drugoj državi.

Cilj ovih zakonskih izmena u oblasti transporta jeste da se zaustavi već uvrežena praksu da vozači iz Poljske, Rumunije ili Bugarske prevoze robu na relacijama između drugih država članica, a da su za taj posao znatno manje plaćeni u svojim državama.

Prema procenama stručnjaka, nove zakonske mere biće povoljnije za profesionalne vozače, ali će najverovatnije dovesti do porasta cena transporta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор