U okolini Pirota otkrivena afrička svinjska kuga

Kod dve domaće svinje u selu Orlja pored Pirota utvrđeno je prisustvo afričke svinjske kuge, zbog čega su preduzete sve potrebne zdravstvene mere protiv širenja zaraze, prenosi agencija Beta.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Pirota Vidojka Panajotovića, zbog ovakvog nalaza područja sela Orlja i sela Bazovik, koje je udaljeno tri kilometra od mesta potvrđenih slučajeva, proglašena su zaraženim afričkom kugom svinja.

– Sva ostala sela u prečniku od 10 kilometara su ugrožena područja, a među njima su i sela na teritoriji Bele Palanke. Veterinari su stalno na terenu – rekao je Panajotović i naveo da se u selu Orlja mali broj domaćinstava bavi uzgojem svinja.

Inače, pre nekoliko dana ugroženim područjima proglašena su i sela na teritoriji Pirota ka Dimitrovgradu, u smeru sela Činiglavci.

Rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke svinjske kuge u Nišu Miroljub Marjanović je potvrdio da je situacija na teritoriji Pirota i Dimitrovgrada naglo pogoršana u poslednjih nedelju dana, a da je uzrok ljudski faktor i nepoštovanje preventivnih mera pojedinih lovaca.

– Apelujem na lovce i lovačka udruženja da strogo poštuju sve biosigurnosne mere, a apelujem i na vlasnike domaćih svinja da poštuju mere prevencije, bez obzira da li su gazdinstva u zaraženom području ili ne – poručio je Marjanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор