Afrička svinjska kuga stigla do nemačkih farmi

Prisustvo afričke svinjske kuge je potvrđeno kod svinja na dve farme u Brandenburgu u Nemačkoj, što je prvi takav slučaj otkriven kod domaćih životinja, saopštilo je savezno ministarstvo poljoprivrede, a prenosi agencija Rojters.

Do sada su u toj nemačkoj oblasti zabeleženi samo slučajevi zaraze divljih životinja, ukupno 1.267 slučajeva obolelih divljih svinja. Inače, Brandeburška oblast se graniči sa Poljskom, u kojoj je afrička svinjska kuga široko rasprostranjena, napominje britanska novinska agencija.

Nemački naučni institut Fridrih-Lofler je potvrdio da su životinje zaražene svinjskom kugom, dok su zdravstvene službe Brandenburga saopštile da je bolest detektovana na organskoj farmi sa 200 životinja, kao i na gazdinstvu sa samo dve svinje, navelo je nemačko ministarstvo i dodalo da su sve obolele životnje usmrćene.

Inače, nakon što je prvi slučaj obolevanja potvrđen kod divljih svinja u Nemačkoj, Kina i drugi uvoznici svinjetine su u septembru 2020. zabranili uvoz mesa iz te zemlje, a te su zabrane još uvek na snazi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор