Afrička svinjska kuga se pojavila kod Zaječara

Na farmi u selu Veliki Izvor kod Zaječara otkriveno je prisustvo virusa afričke kuge svinja (AKS), nakon čega su preduzete sve mere zaštite, potvrdila je Uprava za veterinu, a prenosi agencija Tanjug.

Opasan virus je pronađen na farmi u blizini granice sa Bugarskom, zemljom koja ima ekstremno visoko prisustvo ove zaraze, a tokom redovnog nadzora farmi i kontrole zdravstvenog stanja stoke. Zahvaljujući brzoj analizi uzoraka, nadležne veterinarske službe su na toj teritoriji odmah uvele sve predviđene zaštitne mere kako bi se zaustavilo dalje širenje zaraze.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da je zahvaljujući sistemu brzih analiza u prethodnom periodu sprečeno širenje virusa AKS, nakon što je njegovo prisustvo utvrđeno na teritoriji Aleksinca.

Uprava za veterinu još jednom apeluje na sve uzgajivače svinja, pogotovo velike farme, da sa najvećom mogućom odgovornošću sprovode sve predviđene mere zaštite i prevencije u cilju daljeg sprečavanja širenja afričke kuge svinja, čije ekonomske posledice mogu biti nesagledive.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор