Nemačka osnovala svemirsku komandu

Nemačka vojska (Bundesver) je formirala pri vazdušnim snagama (Luftvafe) “svemirsku komandu”, koja bi zvanično trebalo da se bavi zaštitom nemačkih satelita COMSATBw-1 i COMSATBw-2, koji više od decenije kruže na 36.000 kilometara oko Zemlje.

Nemačka armija ima u orbiti ukupno šest satelita, od kojih dva omogućavaju komunikaciju bezbednu od prisluškivanja. U formiranju nemačke svemirske komande neki vide otvorena vrata za ulazak te zemlje u trku u svemirskom naoružavanju, koja navodno već uveliko traje, piše Dojče vele.

– Od tih satelita odlučujuće zavise obaveštajna sposobnost, navigacija i komunikacija u našim oružanim snagama, a ti uređaji u kosmosu su kritična infrastruktura koja se mora obezbediti – poručuje nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Taj zadatak će preuzeti „svemirska komanda” Bundesvera, koju je ministarka svečano predstavila u utorak u Uedemu, na krajnjem zapadu zemlje, gde od prošle godine postoji “svemirsko skladište”. Za razliku od američke „Space Force“, nemački vojnici zaduženi za kosmos neće imati poseban rod vojske, već će biti u okviru avijacije.

Iz svoje baze na zapadu zemlje, nemački „svemirski vojnici“ bi trebalo da paze na potencijalne pretnje, ali i na opasan svemirski otpad, a obezbeđivaće i satelite za civilnu upotrebu. Kako je objasnila ministarka, ova jedinica bi trebalo da bude u stanju da ukloni opremu iz opasnih zona ili da je štiti elektromagnetnim talasima. Ona je istakla da su za Nemačku operacije u kosmosu uvek defanzivne operacije.

Za razliku od demohrišćanske ministarke odbrane, neki opozicionari vide u ovom potezu opasnost. Tobijas Pfliger, poslanik Levice koji se bavi odbrambenom politikom, kaže da je izglednije da ovim potezom počinje uključivanje Bundesvera u vojno korišćenje svemira.

– Bundesver želi da se uključi u nove vojne dimenzije konflikata. Današnji oružani sukobi više ne prete samo na kopnu, vodi, ispod vode ili u vazduhu, nego i u svemiru – kaže Pfliger i upozorava da je „svemirska komanda pogrešna i opasna budalaština”.

Stručnjak za naoružavanje u bonskom centru BICC, Maks Mucler, koji se bavi promocijom mira, ne ide tako daleko u svojim ocenama, ali kaže da moderno ratovanje zavisi od ovih tehnologija, jer ko ima satelite koji mogu biti uništeni, taj je ranjiv u svemiru.

– Ukoliko iz toga proizađe zaključak da je potrebno oružjem braniti svemir, brzo može doći do trke u naoružanju. Kada se napravi iskorak i kaže da svemir mora da se naoruža, onda kreće opasna spirala – upozorava Mucler.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор