U Nemačkoj porastao broj zaposlenih penzionera

U Nemačkoj se u protekle četiri godine broj zaposlenih penzionera značajno povećao na više od 1,3 miliona, a među njima je puno onih koji rade i fizički zahtevne poslove u građevinskim i hemijskim kompanijama ili u mašinogradnji, piše Dojče vele.

Statististički podaci Saveznog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u junu 2021. godine gotovo 300.000 ljudi „iznad standardne starosne granice za penzionisanje“ radilo u delatnostima koje podležu plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje, što je povećanje od skoro 30 procenata u odnosu na 2017. godinu.

Nešto je manja stopa rasta od oko pet posto zabeležena je u segmentu takozvanih „mini poslova“, u kom radi oko milion penzionera. Inače, „mini posao“ (minijob) je u Nemačkoj posao na kojem se može zaraditi do 450 eura, na šta se ne plaća porez.

– Naši seniori ne samo da prenose svoje dugogodišnje iskustvo, oni zrače i određenom mirnoćom u firmi. Zahvaljujući njima se i veoma važne stvari, poput pristojnosti i uzornog ponašanja, prenose sa starije na mlađu generaciju – kaže šefica porodičnog preduzeća Arnoa Bartelmesa iz Zela-Melisa u Tiringiji, koje već više od 20 godina zapošljava svoje radnike i nakon odlaska u penziju.

I veće kompanije poput „Jenateka – industrijske montaže“ takođe se već godinama unazad oslanjaju na starije radnike. Ova firma posreduje u zapošljavanju 450 mehatroničara, zavarivača, električara i rukovodilaca gradilišta, a njih 15 je već u godinama za penzionisanje. Ipak, oni nastavljaju da rade, jer kompanije traže baš njih.

– Sve više naših klijenata prepoznaje vrednost iskusnih kolega. Naš najstariji radnik ima 72 godine i još uvek radi na gradilištu – kaže šef te kompanije Peter Šmit.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор