Svaka treća srpska firma nema zaposlenih

U prošloj godini gotovo trećina privrednih društava registrovanih u našoj zemlji, ukupno 31.465 firmi, nije imalo niti jednog zaposlenog radnika, pokazuju podaci britanske bonitetne kuće CompanyWall koja posluje u našem regionu.

Analiza urađena za portal biznis.rs pokazuje da se najviše firmi bez zaposlenih nalazi u sektorima trgovine na veliko i malo (9.578), prerađivačke industrije (4.820), stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (3.892) i građevinarstva (3.234), pokazuje, prenosi agencija Tanjug.

I dok se, u odnosu na 2019. godinu, broj preduzeća bez i jednog zaposlenog smanjuje u sektorima trgovine i prerađivačke industrije, sa druge strane izrazito raste u građevinarstvu, gde ih je 50 posto više. Razlog za to je, kažu upućeni, što sve više građevinara i agenata za nekretnine angažuje radnike samo privremeno. Porast ovakvih preduzeća beleži se i u poljoprivredi, ali i prometu nekretnina.

Novinska agencija navodi da je više od 99 posto kompanija bez radnika mikro veličine (31.188), sa poslovnim prihodom do 700.000 eura i vrednošću poslovne imovine do 350.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор