Svaka treća firma u Srbiji nema zaposlene

made-in-germany-rs-office

U Srbiji je u 2013. godini poslovalo 26.248 privrednih društava bez ijednog zaposlenog radnika, što je blizu trećine od ukupnog broja svih registrovanih privrednih subjekata u zemlji, izjavila je danas Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

– Ova preduzeća su u prošloj godini iskazala gubitak od 35 milijardi dinara, koji je za oko 38 procenata manji u odnosu na prethodnu godinu. U ovim firmama je angažovana čak jedna desetina ukupnih sredstava privrede, na njih otpada oko 20 posto kumuliranih gubitaka privrede, a svoje poslovanje su finansirali sa 65 posto pozajmljenih sredstava – navela je Stamenkovićeva na konferenciji za novinare, a prenosi „mondo.rs“.

Po njenim rečima, preduzeća bez ijednog zaposlenog su najbrojnija u sektorima trgovina na veliko i malo, u prerađivačkoj industriji i u sektoru stručne, naučne, inovativne i tehhničke delatnosti. Predstavljajući rezultate poslovanja privrede Srbije u 2013. godini, ona je istakla da najveći broj ovih društava jesu mala privredna društva.

– Ovim preduzećima pripada i veliki broj društava koja su u stečaju, likvidaciji i blokadi. Deo njih je iz grupe novoosnovanih, deo je privatizovan, međutim za oko 15.000 njih se pretpostavlja da su osnovana radi dodatnog obavljanja nekih delatnosti. Interesantno je da 22 preduzeća imaju prihod veći od 4,4 miliona eura, što znači da ispunjavaju sve uslove za obavljanje revizije – zaključila je Stamenkovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор