Nema paketića za decu radnika u javnom sektoru!

made-in-germany-rs-novogodisnji-paketici

U Vladu Republike Srbije i državna i javna preduzeća stiglo je uputstvo o ukidanju novogodišnjih paketića za decu zaposlenih, zbog čega će mališani čiji roditelji rade u ovim institucijama i firmama ove godine ostati uskraćeni za novogodišnje poklone.

Nakon što je pre nekoliko dana premijer Aleksandar Vučić odbio da odobri novac za kupovinu paketića, u vladu je stiglo i zvanično uputstvo o ukidanju novogodišnjih poklona za najmlađe, a slična inicijativa upućena je i na adresu čelnika komunalnih preduzeća. Prema saznanjima „Politike“, ranijih godina deca do 15. godina, čiji su roditelji bili zaposleni u vladi, mogli su da biraju između već pripremljenog novogodišnjeg paketića i vaučera od 8.000 dinara za kupovinu igračaka u određenim prodavnicama.

Osim u vladu i skupštinu, Deda Mraz neće stići ni u Gradsko-saobraćajno preduzeće „Beograd“. Direktor ovog preduzeća Željko Milković, potvrdio je da je uputstvo Skupštine Beograda već stiglo kod njih. Po njegovim rečima, svako javno komunalno preduzeće imalo je određena sredstva za kupovinu novogodišnjih paketića, ali s obzirom da je to sada stopirano, paketiće neće deliti firme, a da li će ih deca dobiti zavisiće od materijalnih mogućnosti sindikat.

Zoran Antić, član predsedništva Samostalnog sindikata GSP-a „Beograd“, koje se protivi ovoj odluci, kaže da su novogodišnji paketići za najmlađe predviđeni i kolektivnim ugovorom. Kako kaže, deca ne treba da ispaštaju, zbog toga se protive ovakvom načinu štednje i dodaje da je prošle godine sindikat dao poklone deci radnika, a dobili su ih i od firme.

Vrlo je izvesno je da novac koji je bio namenjen za kupovinu paketića neće biti vraćen u budžet. Spekuliše se da će otići u neki humanitarni fond, a sve češće se pominje i mogućnost ulaganja u porodilišta ili obdaništa u Srbiji kojima je potrebna obnova. Želja za štednjom je za svaku pohvalu, kao i potreba da se pomogne nevoljnicima, bilo da su u pitanju najmlađi ili odrasli, ali to što su se u ovom slučaju na udaru štednje našla deca baca senku na čitavu priču i stvara sumnju da su ovi mališani iskorišćeni za politički marketing. Biće onih koji će reći da je to trebalo uraditi, jer „ministri bez problema mogu svojoj deci da kupe novogodišnji poklon“. Međutim, pored činjenice da su i deca ministara samo deca, kao i da u vladi ne rade samo ministri, već i „obični službenici“ koji takođe imaju decu, nameće se pitanje: zašto najmlađima uskraćivati ono o čemu svako dete mašta, a to je da dobije poklon od Deda Mraza?

– Ovo je populistička mera štednje, ne vidim da je to velika i značajna ušteda za budžet, ali će zato neka deca ostati uskraćena za novogodišnju radost. Postoji mnogo budžetskih stavki iz kojih bi novac mogao da se uputi u humanitarne svrhe, ali je nezahvalno bilo koji potez koji nosi etiketu humanitarno, kritikovati i na takvoj stvari se najlakše povlače populistički potezi. A moglo je i drugačije. Na primer da skupština podigne cene u skupštinskom restoranu za deset posto i jednako bi se uštedelo koliko i na ovaj način. Samo, tada ne bi deca bila uskraćena za novogodišnji paketić. Ponekad silna želja za humanošću naše vlade ispadne bizarna – smatra sociolog Slobodan Cvejić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор