U Nemačkoj se godišnje „opere“ oko 100 milijardi €

Svake godine u Nemačkoj se „opere“ oko 100 milijardi eura, zbog čega se ta zamlja često označava kao „raj za pranje novca“. Prema mišljenju stručnjaka, u najmoćnijoj evropskog državi ima još dosta prostora da se unapredi borba protiv takvog oblika kriminala.

U izveštaju međuvladine organizacije Financial Action Task Force (FATF), sa sedištem u Parizu, navodi se da državni organi uspešno prate tokove samo jednog procenta od “opranih” 100 milijardi novca zarađenih ilegalnim aktivnostima kao što su krijumčarenje droge, oružja i ljudi, prenosi agencija V4.

Iako je Nemačka svesna veličine problema, eksperti iz FATF-a smatraju da izostaje primena odgovarajućih mera i posebno ukazuju da bi mnogo moglo da se uradi na unapređenju saradnja između federalne i regionalnih vlada. Oni kažu da ekonomski značaj i razgranate međunarodne veze čine Nemačku veoma atraktivnom za sve koji žele da operu ilegalno zarađeni novac, na primer kroz sumnjive ugovore o izgradnji nekretnina ili kroz industriju kocke.

Prema mišljenju stručnjaka FATF-a, najveći problem je supervizija nefinansijskog sektora, budući da je za taj posao na saveznom nivou zaduženo više stotina institucija, zbog čega koordinacija između regionalnih vlasti ostaje veliki izazov.

Savezna vlada je, na preporuke FATF-a, počela da preduzima neke korake, pa je u skladu sa tim prošle sedmice ministar finansija Kristijan Lindner predstavio predloge za mnogo efikasniju borbu protiv pranja novca i istakao da je cilj vlade „da velika riba na kraju bude uhvaćena u mrežu“. Kako bi se to ostvarilo, Lindner je predložio formiranje Savezne policije za finansijski kriminal, nove institucije koja bi imala maksimalna ovlašćenja u borbi protiv pranja novca.

Međutim, u saveznim državama nisu uvereni da će to dovesti do većeg napretka na ovom polju. S tim u vezi, ministar finansija u Vladi Bavarske Albert Furaker je poručio da savezna vlada i sada ima zakonske mogućnosti da se izbori sa tim problemom i da formiranje još jednog „mamutskog tela“ ne predstavlja rešenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор