Kragujevac uvodi ekološka pravila za ugostitelje

Prema najavi predsednika ekološke radne grupe u lokalnoj samoupravi Grada Kragujevca Dejana Nestorovića, taj grad će prvi u našoj zemlji uvesti ekološka pravila za prehrambenu industriju i ugostitelje.

– Dobra stvar je da je već doneta odluka za ugostiteljske objekte, koji će od januara 2023. godine morati da ugrade elektrostatičke filtere na bazi aktivnog uglja i da spreče neprijatne aromatične mirise koji završavaju u vazduhu prilikom pripreme hrane – objasnio je Nestorović.

On je istakao da se većina vlasnika lokala već zauzela za zaštitu životne sredine, ali je pozvao građane da, počev od 1. januara sledeće godine, sve ugostitelje koji ne budu poštovali nove zakonske propise redovno prijavljuju nadležnim inspekcijama na petom spratu Skupštine grada.

– Dobra stvar je što je većina pekara, koje su do sada pekle najveće količine hleba i peciva u Kragujevcu, već prešla na eko-peći ili su izmestile svoju proizvodnju van užeg jezgra grada – kaže Nestorović, a prenosi Glas Šumadije.

Kako je pojasnio, prema još jednoj novoj ekološkoj odluci koja je u izradi, ugostitelji u gradskom eko-sistemu moći će za pripremu jela da koriste samo gas i struju, dok će u ruralnim eko-sistemima biti dozvoljena upotreba i čvrstog goriva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор