Na pomolu dogovor vlade i frilensera

U Udruženju frilensera i predužetnika Srbije (UFPS) smatraju da je nova odluka vlade o obavezama frilensera dobra za većinu njih, a naročito za one koji zarađuju manje, budući da će za njih 54 posto dug biti potpuno otpisan.

Kao ključno u novoj odluci Udruženje vidi povećanje neoporezivog dela sa 18.300 na 32.000 dinara mesečno, što zajedno sa normiranim troškovima od 43 procenta, što bi značilo da je na godišnjem nivou svim frilenserima otpisan dug do oko 673.000 dinara. Ovo bi se odnosilo na prosečne mesečne prihode od oko 60.000 dinara koliko, prema računici UFPS, ima oko 54 posto frilensera, prenosi agencija Tanjug.

„Povoljno je i to što će svima kojima je dug obračunat po staroj, za frilensere nepovoljnijoj računici, gde postupak utvrđivanja obaveza nije pravosnažno okončan, poreska rešenja biti poništena i dug obračunat po novoj, znatno povoljnijoj računici. Takođe, oni sa nešto većim primanjima dobili su delimičan otpis duga i mogućnost da ga otplate u 120 mesečnih rata, a kamata im je potpuno otpisana“, navodi UFPS na svom sajtu.

Prema istraživanju ovog udruženja, trećina srpskih frilensera mesečno zarađuje izmedu 60.000 i 120.000 dinara, pa njihova mesečna rata, sledstveno najnovijoj odluci vlade, iznosi između jedan i 17 eura po godini. Na primer, frilenser koji je zarađivao 90.000 mesečno imaće ratu od devet eura, ukoliko je radio jednu godinu, 18 evra ako je radio dve, ili 45 ako je radio pet godina.

U analizi se stoga ocenjuje da „ova odluka više odgovara onima sa manjim prihodima, ali da je prilično dobra za 86 posto frilensera. Dobro rešenje je i to što će svim frilenserima biti omogućena otplata duga na 120 mesečnih rata i što za razliku od pravog reprograma, neće biti zaplene imovine i angažovanja izvršitelja, navodi se u zaključku analize.

Što se tiče prelaznog perioda, trenutno rešenje podrazumeva progresivno oporezivanje, pa je na mesečne prihode od 500 eura poresko opterećenje 2,05 posto, na prihode od 700 eura 10,55 procenata, na zaradu od 1.000 eura 16,93 posto a na zaradu od 1.500 eura 21,89 posto. To bi, prema istraživanju UFPS, značilo da većina frilensera neće platiti ništa ili će platiti manje od 20 procenata za ukupne poreze i doprinose.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор