Bajeru će po svoj prilici glofosat „doći glave“

Kupovinom američke kompanije Monsanto 2018. godine, poznate po proizvodnji glifosata, nemački farmaceutski div Bajer je na sebe preuzeo višegodišnju pravnu bitku oko posledica korišćenja ovog, po svoj prilici kancerogenog herbicida, koju možda neće biti u stanju da prevlada.

Naime, od 160.000 parnica koje se vode u SAD zbog ovog herbicida, do sada ih je zaključeno tek 113.000, pa je propala nada da će novi izvršni direktor kompanije pronaći brzo rešenje za višegodišnju dramu. Pored toga, sud u Filadelfiji je nedavno presudio da Bajer mora da isplati odštetu od 2,2 milijarde dolara čoveku koji je oboleo od raka, a za to okrivio Bajerov herbicid roundup, čiji je aktivni sastojak sporni glifosat oko kojeg se i u Evropi već dugo „lome koplja“.

S druge strane, sa kupovinom Monsanta Bajeru je porastao promet, ali se bori sa velikim dugovima i tužbama. Od tada do danas Bajerove deonice su izgubile polovinu svoje vrednosti, a nakon poslednje kazne, najveće na koju je osuđen zbog ovog herbicida, deonice su dodatno izgubile još pet posto vrednosti. Ipak, na osnovu brojnih istraživanja Bajer i dalje negira da je glifosat kancerogen i planira da se žali na presudu, prenosi T portal.

Iako se u poslednje vreme činilo da stvari idu nabolje, s obzirom na to da je Bajer uspeo da dobije nekoliko parnica zaredom, kako sada stvari stoje sada, sve se opet vraća na početak.

– Za razliku od onoga što se mislilo pre godinu dana, tužbe vezane za glifosat nisu mogle da se reše sporazumno, naprotiv, izgleda da sve počinje ispočetka. Broj medijskih napisa koje američki advokati koriste da bi pronašli potencijalne žrtve ovog herbicida znatno se povećao i povećaće se nakon poslednje presude – izjavio je za Virtšafts vohe Markus Mans, menadžer Bajerovog deoničara Union investmenta.

Pored toga, za preuzimanje Monsanta i plaćanje odšteta Bajer se mnogo zadužio. Prema pisanju Dojče velea, krajem septembra 2023. ukupno neto zaduženje kompanije je iznosilo 38 milijardi eura, što je za oko šest milijardi više od trenutne vrednosti koncerna na berzi (oko 32 milijarde). Kompanija stoga u narednom periodu planira opsežnu reformu poslovanja, a zbog prevelikog zaduženja i niske vrednosti na berzi sve se češće priča o mogućem razbijanju koncerna.
Inače, o tome koliko je glifosat zaista štetan nema konačnog mišljenja stručnjaka. Dok je

Agencija za istraživanje raka (IARC) Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 2015. za ovaj herbicid rekla da „verovatno izaziva rak“, Evropska komisija je krajem prošle godine produžila njegovu upotrebu za narednih deset godina. I američka ustanova za zaštitu okoline EPA tvrdi da ne izaziva rak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор