Novi talas štrajkova zahvatio Nemačku

U 80-ak gradova u gotovo svim nemačkim saveznim državama danas počinje štrajk 90.000 zaposlenih u 130 lokalnih prevozničkih preduzeća, zbog čega neće raditi autobusi, podzemna železnica i lokalni vozovi, a štrajka neće biti samo u Bavarskoj.

Obustavu rada organizuje sindikat Ver.di posle neuspelih pregovora oko većih plata. Za mašinovođe koje rade u smenama sindikat traži bolje uslove rada koji uključuju 35-satnu radnu nedelju uz zadržavanje pune plate.

Inače, zbog štrajka zaposlenih na bezbednosnoj kontroli, u Nemačkoj je juče otkazano na hiljade letova sa 11 aerodroma, među kojima su i oni u Berlinu, Hamburgu, Kelnu i Hanoveru, dok su na najvećem aerodromu u Frankfurtu bezbednosne kontrole radile samo za letove u tranzitu.

Sindikat Ver.di je organizovao nacionalni štrajk na aerodromima kako bi pojačao pritisak na poslodavca i prevladao zastoj u kolektivnom pregovaranju sa Saveznim udruženjem kompanija za bezbednost u vazdušnom prometu (BDLS) u vezi viših plata za oko 25.000 radnika. Sindikat traži 2,80 eura više po satu, veće bonuse i dodatke za prekovremeni rad već od prvog prekovremenog sata, a nastavak pregovora je zakazan za 6. februar, prenosi nacionalni medijski servis ARD.

Sa 1,9 miliona članova, Ver.di je drugi po veličini sindikat u Nemačkoj posle IG Metalla. Svake godine, taj sindikat uspe da ispregovara na hiljade kolektivnih ugovora, većinu bez organizovanja sindikalnih akcija. Povodom štrajkova na aerodromima i u javnom prevozu, šef Ver.dija Frank Verneke je istakao da su uslovi rada u tim branšama katastrofalni, a da je finansiranje javnog prevoza nedovoljno.

– U aktuelnim raspravama o bužetu, finansiranje lokalnog prevoza se smanjuje i zato je vreme da uzvratimo udarac – poručio je Verneke.

Nemački Aerodromi i lokalni prevoznici štrajkuju gotovoodmah nakon završetka štrajka mašinovođa. U aktuelnoj situaciji visoke inflacije radnici širom Nemačke traže bolje plate, pa su tako za ovu nedelju bili najavljeni štrajkovi u univerzitetskim bolnicama, na aerodromima, u lokalnom prevozu i na auto-putevima, dok poljoprivrednici ponovo prete novim izlaskom na ulice i blokadom auto-puteva. Oni su u četvrtak blokirali 18 prilaza auto-putevima oko Minhena, insistirajući da vlada odustane od plana postupnog smanjivanja olakšica za zeleni dizel. U utorak su štrajkovali lekari u nemačkim univerzitetskim bolnicama, koji su za 20.000 lekara tražili povećanje plata za 12,5 posto i bolje radne uslove, kao i dodatke za noćna, vikend i praznična dežurstva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор