Opšti štrajk u saobraćaju paralisao Nemačku

Nemačka je danas paralisana jednodnevnim opštim štrajkom saobraćajnog sektora – najvećim štrajkom u poslednje tri decenije, koji je potpuno zaustavio železnički, vazdušni i pomorski promet ljudi, roba i usluga.

U obustavi rada učestvuju članovi Sindikata zaposlenih u javnom sektoru (Verdi) i Sindikata železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG), čine je pogođen celokupan međugradski železnički saobraćaj, gotovo celokupan gradski saobraćaj, većina aerodroma, pomorski saobraćaj u zemlji, kao i saobraćaj na autoputevima, prenosi Index.

Za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima sindikati zahtevaju bolje uslove rada i veće plate, pre svega u skladu sa posledicama inflacije. Čelnik Sindikata Verdi Frank Verneke je rekao da je štrajk pitanje preživljavanja za hiljade ljudi koji se bore za veće plate dok inflacija raste. Za javne službenike, po čijim platama se ravnaju i primanja mnogih zaposlenih na aerodromima ili u gradskom prevozu, Verdi traži povećanje plate od 10,5 procenata, ali tako da najmanje povećanje bude 500 eura mesečno bruto.

Savez nemačkih gradova i opšina, koji se u pregovorima o kolektivnim ugovorima sa Sindikatom Verdi pojavljuje u ulozi poslodavca, kritikovao je štrajk zbog njegovog obima, poručivši da poprima dimenzije generalnog štrajka, zbog čega je teško je govoriti o štrajku upozorenja. Predsednik ovog saveza Gerd Landsberg je u izjavi za dnevnik „Rheinische Post“ kritikovao i dan održavanja štrajka, upravo kada su pregovori poslodavaca i sindikata o novom kolektivnom ugovoru trebali da budu nastavljeni.

S druge strane, nemačka vlada je odbila da komentare najavljeni štrajk, ističući kako ne želi da se meša u pregovore poslodavaca i sindikata. Portparol vlade Stefen Hebestrejt je tim povodom izjavio da je „pravo na štrajk jedno od temeljnih prava u Nemačkoj“, apelujući na učesnike u pregovorima da što pre pronađu rešenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Verdi je odbio ponudu svojih poslodavaca da povećanje plate iznosi pet posto, da bude uvedeno u dva koraka, a da jednokratno svakom radniku bude isplaćeno po 2.500 eura. Slično su sindikatu EVG ponudile Nemačke železnice i još pedesetak železničkih preduzeća, ali je i ovaj sindikat to odbio, tražeći 12,5 posto veće plate i najmanje 650 eura mesečno.

Inače, anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja „YouGov“ je pokazala da 55 posto nemačkih građana podržava zahteve sindikalista i slaže se sa štrajkom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор