Srpska vina nagrađena na sajmu ProWein

Na čuvenom Sajmu vina „ProWein“ u Diseldorfu, osam vina iz Srbije nagrađeno je sa zlatnim i velikim zlatnim odličjima, pre svega ona koja su od našeg „merloa“, mada je najveće priznanje dobilo i vino od srpskog prokupca iz Toplice i Donje Jošanice.

Ovogodišnji Sajam vina ProWein okupio je u 13 hala, odnosno na više od 7.000 kvadrata izložbenog prostora, čak 6.000 vinarija i vinara iz 60 zemalja sa svih kontinenata. Na manifestaciji se predstavilo više od 400 vinogradarskih regiona, među kojima je zapaženo mesto imalo i desetak srpskih vinarija.

– Iz naše berbe od 2019. godine sva tri vina su dobila zlatnu medalju. Ljudi na sajmu su zainteresovani za naša vina, naročito za ona koja su dobila nagrade, ali i za autohtone sorte, prvenstveno za prokupac – kaže jedna od učesnica Mina Vereš, a prenosi RTS.

Prema rečima još jedne naše vinarke, Bojane Ćirović Ćurčić, sve više Nemaca pije srpska vina i odlučuje se da ih konzumira. Ona je objasnila da nemačko tržište traži sladunjava i osvežavajuća bela vina, a tamjanika je baš toliko osvežavajuća, zbog čega kupcima poručuje da je to vino kao sunce u čaši.

Tri dana, koliko sajam traje, zaista je nedovoljno da bi se degustiralo čak i svako hiljadito predstavljeno vino. U prezentacijama su prednjačile vodeće vinarske zemlje – Italija, Francuska i Španija, a posetioci su imali priliku da probaju vrhunski pino, tempraniljo, širaz, rizling, sovinjon, kao i vina iz Argentine, Čilea i Australije.

Poznavaoci kažu da Sajam vina u Diseldorfu predstavlja svojevrsno prvenstvo sveta za vinare, pa biti prisutan na ovom događaju predstavlja privilegiju i za izlagače i za posetioce i za novinare.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор